Witlof

Witlof of witloof is een overheerlijke frisse maar bittere groente die je op verschillende manieren kunt klaarmaken. Op deze website zullen wij de verschillende bereidingswijzen van deze groenten bespreken en natuurlijk overheerlijke recepten geven om deze klaar te maken.

Witlof schoonmaken:

Neem een stronk en verwijder daar de bruine bladeren van en spoel daarna deze goed af. Verwijder van de stronk het bruin af zodat de harde kern uit de witlof weg is. Als laatste verwijder je de groene puntjes van boven. Weet dat de groene puntjes het bitterste zijn dus hoe meer je er van verwijderd hoe minder bitter de bereiding gaat zijn. Nu kan je deze best in reepjes snijden als je deze gaat bereiden zorg dat je aan de onderkant van de stronk deze iets dunner snijd dan dat je aan de bovenkant doet. Moest je de witlof rauw eten kan je er best een beetje citroensap over gieten zodat deze zijn witte kleur blijft behouden.

Verschillende bereidingsmogelijkheden:

Witlof koken

Witlof koken is de perfecte manier om ervoor te zorgen dat de witlof niet te bitter smaakt. Door de witlof in reepjes te snijden en deze in een pan te doen en deze net onder water te zetten kan je deze in 12 tot 15 minuten gaar koken. Moest witlof toch nog te bitter zijn voor je kan je er een scheutje melk aan toevoegen dit zou de bittere smaak tegen gaan. De witlof is klaar als je er met een vork makkelijk door kunt prikken. Nu kan je de witlof opdienen met het gerecht dat je aan het klaarmaken waard. Gekookte witlof kan men perfect combineren met ham en kaas. Dit is echt overheerlijk!

Witlof bakken

Witlof bakken of wokken is de ideale manier om de lekkere bittere smaak van de witlof te behouden. Je snijd de witlof in redelijk grote repen en je kan deze dan in een beetje olie of roomboter bakken op een hoog vuurtje. Dit heeft maar enkele minuten nodig om klaar te zijn. Weet dat gebakken witlof iets zoeter word dan gekookte witlof. Je kan dit nog versterken door er wat honing aan toe tevoegen als je deze bakt hierdoor krijg je gekarameliseerde witlof. Je kan deze dan best blussen met een beetje balsamico azijn. Gebakken witlof is perfect bij een stukje gebakken zalm.

Witlof stomen

Witlof stomen is ideaal als je dit zo wilt eten of als je gegrilde witlof wilt klaarmaken. Je neemt de lof van je witlof en je stoomt deze beetgaat in 13 tot 16 minuten. Ga je de witlof na het stomen grillen zorg dan dat je de witlof een paar minuten minder laat stomen. Weet wel als je de witlof gaat grillen in een oven dat je niet hoeft te stomen want dit is dan wat overbodig.

Witlof stoven

Witlof stoven wordt veel als bijgerecht geserveerd bij wildgebraad of een goeie biefstuk. Snij de witlof stronken in de lengte in twee en bak deze kort in een pan met wat boter. Daarna voeg je zout en peper en een beetje water aan toe. Draai nu het vuur wat lager en zet een deksel op de pan. Binnen 10 minuten is de witlof lekker gestoofd en ook klaar om opgediend te worden.

Witlof smoren

Witlof smoren is een overheerlijke manier om witlof klaar te maken. Je neemt hiervoor de hele witlof stronken en snijd deze in de lengte door. Leg deze in een grote pan met een dikke bodem en een deksel en laat hier een dikke klont boter in smelten. Zet het vuur goed hoog zodat de witlof stronken kunnen karamelliseren zorg dat je na een minuutje of twee de stronken eens draait zodat de andere kant ook kort kan braden. Nu voeg je nog een beetje bouillon aan toe en kruid je af met peper en zout en nootmuskaat. Hierna draai je het vuur wat lager en zet je het deksel op de pan en laat je dit nog gedurende een kwartiertje smoren zodat ze mooi bruin zijn. Je kan eventueel de saus erna nog binden met wat bloem zodat deze wat dikker is. Als alles klaar is mag je de gesmoorde witlof opdienen.

Witlof uit de oven

Witlof uit de oven kan op verschillende manieren klaar gemaakt worden. Je kan de witlof grillen of roosteren door deze gedurende 10 minuten in de oven te zetten op 180°C. Je kan de witlof ook glaceren dit doe je door een beetje suiker of honing over de witlof te smeren bij het roosteren. Men kan de witlof ook gratineren in de oven door ze gedurende 10 minuten op 180°C te zetten maar je legt wat kaas op de witlof.

Wat is een lekkere wijn bij dit gerecht?

Ben je op zoek naar lekkere wijnen? Op Mijnwijngeschenk.nl tonen wij duizenden wijnen van verschillende webshops. Je kunt de artikelen dus niet bij ons kopen, maar bij onze betrouwbare partners. Wekelijks voegen wij tientallen nieuwe producten toe aan onze website en profiteer je van hoog oplopende kortingen.