Soepstengels

Soepstengels

Het maken van soepstengels stond al een lange tijd op mijn lijstje om te maken. Zeker nu ik al een tijdje soep verkoop. Ik kon nergens een goed recept vinden totdat ik laatst op Youtube een filmpje van Francis van Foodgloss zag waarin ze soepstengels maakt. Ik heb het geprobeerd en ze waren heerlijk. Vandaag deel ik dus haar recept met jullie.

Als ik heel eerlijk ben dan eet ik niet zo vaak soepstengels bij de soep. Zonde want ik vind het wel heel erg lekker. In stukjes breken en in mijn kom soep doen zodat ze wat zachter worden. Stiekem vind ik soepstengels ook erg lekker met een beetje smeerkaas. En dan het liefst met de soepstengel de smeerkaas uit het kuipje scheppen. Dat is misschien wel een van mijn guilty pleasures.

Ik dacht dat het maken van soepstengels ingewikkeld zou zijn maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Alle ingrediënten in de kom en kneden maar. Het deeg rol je uit in stengels en dan hoef je ze alleen nog maar te bakken. Een kind kan de was doen. Ik heb ervoor gekozen om de soepstengels te bestrooien met sesamzaadjes, dat hoef je natuurlijk niet te doen. Of je kunt maanzaad gebruiken i.p.v. sesamzaad. Dat is maar net wat je lekker vindt.

Ingrediënten voor 16 soepstengels

250 gram zelfrijzendbakmeel

150 milliliter water

50 milliliter olijfolie

1 theelepel zout

Evt. sesamzaadjes

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng het zelfrijzendbakmeel met de olijfolie, zout en ¾ van het water. Meng dit eerst door met een vork en kneed daarna door met de hand. Als het deeg te droog is voeg je nog wat van het water toe. Het is de bedoeling dat je een soepel deeg krijgt dat niet plakt. Als je deeg te plakkerig is dan voeg je nog wat zelfrijzend bakmeel toe.

Verdeel het deeg in 16 gelijke stukken. Rol de stukken tot dunne ‘slangetjes’. Dit kun je het beste met twee handen doen. Leg de soepstengels op de bakplaat.

Maak met een kwastje de soepstengels vochtig met wat water en bestrooi rijkelijk met de sesamzaadjes.

Bak de soepstengels 15 minuten in de voorverwarmde oven.