Sambal Badjak is één van de bekendere sambals. Deze sambal is erg lekker bij verschillende gerechten maar het is nog lekkerder als je deze sambal zelf maakt.
Zelf sambal maken heeft het voordeel dat je in dat geval de scherpte nog wat kunt versterken of kunt verminderen.
Wat heb je hiervoor nodig:
- 150 gram Thaise rode pepers
- 75 gram kerstomaatjes
- 100 gram sjalot
- 50 gram teentjes knoflook
- 5 kemirinoten
- 1 eetlepelgedroogde garnalen pasta
- 1 eetlepel kokos suiker
- Eventueel zeezout
- Olie voor in de wok
De bereiding:
Rooster alle ingrediënten op de kokos suiker, olie en de zeezout na voor ongeveer 15 minuten in de oven. Zet je oven goed heet en laat de ingrediënten er in tot je ze ruikt of tot de 15 minuten over zijn. Nadat je hiermee klaar bent stop je alle ingrediënten in een blender en zorg je ervoor dat deze goed fijn worden gemalen. Je kan ze ook tevens met de hand goed fijn maken, dit is tevens wel lastiger dit omdat je met de blender binnen enkele minuten klaar bent.
Verhit de olie nu in je wok pan en voeg je kokos suiker toe en de zeezout. Als je olie goed heet is voeg je ook je mengsel uit de blender toe. Blijf nu je mengsel roeren in de wokpan tot het meeste vocht er uit is. Haal nu je wok an van het vuur en laat je Sambal Badjak afkoelen. Nadat het is afgekoeld kan je bijvoorbeeld de sambal bewaren in een glazenpot.