Rode Bieten Salade

Rode Bieten Salade

De bietplant werd reeds door de Grieken in cultuur gebracht. Rode bietjes, in het westen worden ze wel Kroten genoemd, werden later door de Romeinen ontwikkeld. Zelfs in de late Middeleeuwen werden de rode bietjes nog steeds “Romeinse spinazie” genoemd.

De bietplant is een tweejarig gewas waarbij in het eerste jaar de eetbare “knol” wordt gevormd. De rode biet is meestal rond van vorm. De kleur van rode bieten wordt veroorzaakt door een natuurlijke kleurstof, het zogenaamde betanine.

Het seizoen voor zomerbieten loopt vanaf mei tot en met oktober. De eerste maanden worden de zomerbieten door Van Walderveen geïmporteerd uit het zonnige Spanje, daarna komen de bieten van Hollandse bodem. Winterbieten zijn leverbaar vanaf oktober tot en met april.

De kooktijd van zomerbieten is ongeveer 1 uur, terwijl de kooktijd van winterbieten ongeveer 2-3 uur is. Om u deze lange kooktijd te besparen, worden de bieten door van Walderveen voorgekookt.

Gekookte bieten kunt u ongeveer 8 dagen in de koelkast bewaren, maar de bieten zijn natuurlijk het lekkerst als u ze op de dag van aankoop consumeert.

Bietensalade

De zacht-zoete smaak van bieten kan in salades prima gecombineerd worden met met zure ingrediënten zoals zure room, zoet-zure zilveruitjes of augurken en zure haring.

Mogelijkheden voor gerechten zijn ondermeer: bietensalade met witlof, stukjes sinaasappel en een vinaigrette; gekookte bieten met gebakken spekjes en ui; en Russische bietensoep met zure room. Als u bieten gekookt serveert, dan kunt u rekenen op ongeveer 250 gram per persoon. Voor een salade kunt u ongeveer 100 gram per persoon aanhouden. 

Bruine Bol met bietensalade (voor 4 broodjes)
Ingrediënten :

250 g rode bieten
2 kleine gekookte koude aardappels,
1 gesnipperde (rode) ui,
1 appel in blokjes,
2 hard gekookte eieren
4 zoet-zure augurken,
zout en peper
150 ml magere kwark
snufje suiker,
4 bruine lunchbollen,
boter
blaadje veldsla
tuinkers of shiso-rood

Snij de gave bieten in blokjes evenals de aardappelen. Meng de blokjes in een kom. Voeg ui en appel toe.

Pel de eieren en hak deze in blokjes. Hak de augurken fijn. Voeg ei en augurk aan de salade toe en schep alles goed door elkaar.

Klop in een kommetje de magere kwark los. Maak het sausje op smaak met zout, peper en een snufje suiker.

Meng het sausje met de salade. Snij de lunchbollen open en besmeer de helften dun met boter. Beleg de onderste helft met blaadjes veldsla en schep de bietensalade erop.

Garneer met een pluk tuinkers of shiso-rood en klap de broodjes dicht. Eet smakelijk!