Mediterraanse pastasalade


Een Mediterraanse pastasalade is een pastasalade die is gericht op ingrediënten die typisch zijn voor de Mediterrane keuken. Mediterrane landen zijn landen rondom de Middellandse Zee. Dit zijn onder meer de landen Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Griekenland en Marokko. Ingrediënten waaraan valt te denken zijn onder meer olijven, rucola sla, balsamico, feta, couscous, tapenade en uiteraard diverse pastasoorten.

Jaarlijks gaan veel mensen op vakantie naar landen rondom het Middellandse Zeegebied. Pastasalades blijken het erg goed te doen in de zomermaanden, omdat het vaak verfrissend is. Mensen hebben vaak geen trek in een warme maaltijd, wanneer het kwik buiten de 30 graden Celsius aantikt. Vakantiegangers kiezen dan ook vaak voor pastasalades en andere salades als lunch, voorgerecht of bijgerecht. Eenmaal thuisgekomen snakken ze na enkele weken weer naar een dergelijke Mediterraanse pastasalade. Maar hoe moet een Mediterraanse pastasalade exact worden gemaakt en welke ingrediënten zitten in een Mediterraanse pastasalade.

Mediterraanse pastasalade is nooit hetzelfde

Net als veel pastasalades is de Mediterraanse pastasalade nooit hetzelfde. Ieder restaurant, kok, receptenboek of magazine gebruikt voor een dergelijk gerecht andere ingrediënten. Dat is niet verkeerd, integendeel. Je kunt eindeloos combineren totdat je de Mediterraanse pastasalade hebt gevonden die helemaal bij je past. Een pastasalade zit doorgaans boordevol koolhydraten, vitaminen en mineralen. Al deze bouwstoffen zijn van essentieel belang voor het lichaam. Een pastasalade is dan ook zeer gezond en een bewuste keus als avondeten.

Bovendien is een Mediterraanse pastasalade verre van duur te noemen. Voor slechts enkele euro’s staat al een complete Mediterraanse pastasalade op tafel. Ideaal voor als je maar weinig tijd hebt om te koken of voor sporters die uit hun werk snel moeten eten om vervolgens weer te sporten. Een pastasalade is gezond, voordelig en eenvoudig. Iedereen kan een pastasalade maken aangezien het koken van pasta en snijden van ingrediënten een eenvoudige taak is. Eet je overigens graag kip? Probeer dan de pastasalade met kip en barbecuesaus eens. Dat is echt een aanrader.

Mediterraanse pastasalade

De Mediterraanse pastasalade zit boordevol koolhydraten, vitaminen en mineralen. De pastasalade is voorzien van feta, salami, balsamico en rucola sla. Dit zijn stuk voor stuk ingrediënten die hun oorsprong hebben in de mediterrane keuken. Het zijn ingrediënten die belangrijke bouwstoffen voor het lichaam bezitten als vitaminen, mineralen, vezels en goede vetten. Het bereiden van de pastasalade neemt circa 30 minuten in beslag en is dus klaar in een handomdraai.

Onderstaande ingrediënten zijn goed voor een gerecht voor vier personen. De pastasalade doet het goed in de zomermaanden, want is uiterst fris. Het is dan ook niet vreemd dat een soortgelijke salade veelvuldig op de menukaart staat in restaurants met de Mediterrane keuken. Gezond, goedkoop en snel klaar.

Ingredients

  • Rucolasla – 1 zak
  • Toscaanse salami – 1 stuk (Stegeman)
  • Fetablokjes (Apetina) – 1 bakje
  • Zwarte ontpitte olijven – 1 pot
  • Rode paprika zonder zaadjes – 1 stuk
  • Pijnboompitten – 1 eetlepel
  • Fusilli – 300 gram
  • Olijfolie extra vierge – 1 eetlepel
  • Crema di balsamico – 1 eetlepel

Instructions

Kook allereerst de fusilli beetgaar, dat wil zeggen al dente. Lees voor de exacte tijd de instructies op de verpakking. Giet vervolgens de fusilli af en laat deze afkoelen.

Bak vervolgens in een koekenpan een eetlepel, of als je ervan houdt twee eetlepels, pijnboompitten goudbruin. Doe dit zonder olie. Wanneer de pijnboompitten goudbruin zijn geworden haal je de pijnboompitten uit de pan en laat je deze afkoelen.

Snijd vervolgens de salami in blokjes van circa 1/4 van een rondje Stegeman salami van circa 1 centimeter dik. Bak de salami-partjes in circa 10 minuten. Laat ook dit vervolgens afkoelen. Dan maak je de dressing door 1 eetlepel crema di balsamico te mengen met 1 eetlepel olijfolie.

Was vervolgens de rucola en paprika grondig en snijd de paprika in blokjes. Vergeet niet de pitjes van de paprika te verwijderen. Meng tot slot de rucola, paprika, fusilli, salami en olijven door elkaar en voeg de dressing toe. Voeg als laatste de feta blokjes en pijnboompitten toe en de Mediterraanse pastasalade is gereed.