Mayonaise Maken (zelf maken!) is zo lekker en eigenlijk zo eenvoudig om zelf te bereiden. De ingrediënten voor zelf mayonaise maken zijn helemaal niet duur, het is zelfs zo dat bijna iedereen alle ingrediënten voor mayonaise maken bijna standaard in huis heeft.
Ingrediënten
Voor ongeveer 200 ml. mayonaise, ofwel voor 4 personen een lekkere zelfgemaakte saus bij de patat of de frietjes, aardappeltjes of een ander recept, waarbij mayonaise lekker bij smaakt. Ook heel goed te combineren als basis voor een dressing, voor een broodje gezond of salade. In dit geval weet u zelf hoe vers de mayo is en hoeveel olie en/of zout u toevoegt. Dus… veel lekkerder en gezonder als een gekochte mayonaise in elk geval! Het moet echter worden toegegeven, echt gezond is mayonaise nooit! Het is zeker geen dieet-saus, maar met mate en zo af en toe, is het wel heel lekker.
- 1 eidooier
- 2 dl. olie, zo neutraal mogelijke olie
- 2 theelepels citroensap of azijn
- 1 theelepel mosterd, liefst fijne mosterd
- zout/ peper
Bereiding
Mayonaise Maken is heel makkelijk en kost maar weinig tijd.
Zorg er eerst voor dat alle ingrediënten voor de mayonaise op kamertemperatuur zijn
Daarna:
- Breek het ei en spits de eidooier van het eiwit. De eidooier wordt gebruikt voor de mayonaise. Het eiwit kan worden bewaard voor andere recepten, bijvoorbeeld voor het maken van een pavlova.
- Doe de eidooier, het citroensap, de mosterd en een mespuntje zout in een kom. Het makkelijkst is het om de kom even op wat vochtig keukenpapier op het aanrecht te plaatsen, om verschuiven van de kom te voorkomen. De volgende stap is namelijk met één hand het mengsel te kloppen en met de andere hand olie toe te voegen.
- Roer met een garde alle ingrediënten tot een mooi glad mengsel en voeg steeds druppelsgewijs de olie toe. Dit moet zeker in het begin heel rustig en voorzichtig gebeuren, om schiften te voorkomen. Blijven kloppen!
- Vanaf het moment dat de mayonaise wat dikker begint te worden, kan de olie wat sneller worden toegevoegd, tot maximaal in een dun straaltje tegelijkertijd.
- Als de mayonaise op de gewenste dikte is, proef deze even goed en voeg eventueel nog wat extra zout, zuur of mosterd toe.
Deze mayonaise is heerlijk en puur. Zelfgemaakte mayonaise, is heerlijk bij zelf maken patat, gebakken aardappelen en als basis voor een dressing over bijvoorbeeld een salade of een broodje gezond.