Andijvie Koken

Gekookte andijvie met verse ham

Wat zullen de gasten allemaal smullen als je dit heerlijke gerecht op tafel hebt gezet. Maar eerst eens voorbereidingen zodat je kunt genieten van de heerlijke maaltijd!

Ingrediënten

Als je dit recept klaar gaat maken dan kun je dit maken voor vier personen. Je hebt hierbij heerlijke gekookte andijvie met verse ham, een klein beetje geraspte kaas en bechamelsaus. Maar wat heb je precies nodig? Dit lees je nu hier op de ingrediëntenlijst:

  • 1500 gram andijvie
  • 150g dikke plak gekookte ham
  • 100 g geraspte kaas
  • 1 ei, alleen het eigeel hiervan (ongekookt)
  • 5 dl bechamelsaus (hier onder staat het recept)
  • 20 g boter (kan ook minder)

Bereidingswijze

  1. Je moet eerst de andijvie goed wassen, het beste is het om dat twee keer te doen zodat je zeker weet dat al het zand er uit is.
  2. Je gaat vervolgens de andijvie in stukken snijden.
  3. Als je de andijvie hebt gesneden ga je de andijvie koken en dat duurt ongeveer 10-15 minuten.
  4. Je neemt nu de gekookte ham en je snijdt deze in stukjes. Maak er kleine blokjes van.
  5. Vervolgens neem je de bechamelsaus en daar doe je 75g geraspte kaas doorheen, even goed roeren (bereiden bechamelsaus zie hieronder).
  6. Nadat de bechamelsaus klaar is voeg je hier het eigeel aan toe.
  7. Je neemt nu de ovenschaal en vet deze een beetje in met boter, zodat niet alles er aan vast blijft plakken en aan gaat koken.
  8. In de tussentijd verwarm je de oven op 200 graden zodat hij alvast voor kan verwarmen.
  9. Je doet de eerste helft van de andijvie onderop in de ovenschaal, dit is je eerste laag.
  10. Vervolgens doe je de blokjes ham er bij en daar giet je de saus een beetje overheen.
  11. Dan neem je de resterende helft gekookte andijvie en deze leg je er boven op.
  12. Dan bedek je de andijvie met de rest van de kaas, heerlijk voor de smaak!
  13. Vervolgens bedek je deze kaas weer met een paar kleine blokjes boter.
  14. Als je dit alles hebt gedaan dan zet je de schotel in de oven (verwarmde oven).
  15. Al heel snel kun jij genieten van je heerlijke andijvieschotel. Je kunt hem pas echt lekker op eten als de kaas gesmolten is en er een mooi goud bruin kleurtje aanzit. Daar kun je ook precies aan zien wanneer je heerlijke recept klaar is. Zet het op tafel, maak de borden op en je gaat met zijn allen smullen van deze heerlijke maaltijd. Binnen een korte tijd heb jij deze maaltijd op tafel gezet en zitten jij en je gasten te smullen.

Tips bij gekookte andijvie en verse ham

Als je bechamelsaus klaar wilt maken dan heb je het volgende nodig:

  • 30 g boter
  • 30 g bloem
  • 5 l melk
  • een beetje zout en peper

Het is van belang dat je de bechamelsaus klaar kunt maken. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Dit leggen we je hier uit:

  1. Voor het klaarmaken van de bechamelsaus smelt je de 30 gram boter in een pan en hier doe je wat bloem doorheen tot het een mooie massa is.
  2. Als je aan het roeren bent dan doe je er geleidelijk aan de melk bij en dan blijf je ook roeren. Je blijft mengen tot het aan de kok is gebracht en dan kun je ook nog even blijven roeren.
  3. Je wil natuurlijk niet dat er klontjes ontstaan en daarom is het goed dat je blijft roeren. Je laat hierdoor de saus nog even een paar minuten licht door koken.
  4. Je kunt als laatste nog een beetje peper en zout toevoegen tot je de smaak goed vindt. En zo maak jij heerlijke bechamelsaus!